Een Adembenemende 3-Weekse Rondreis door de Filipijnen: Van Port Barton tot Siargao


Het verkennen van de Filipijnen hebben wij als geweldige tof ervaren, met de adembenemende landschappen, kleurrijke koraalriffen en alle lieve mensen en hun gastvrijheid. Onze recente 3-weekse rondreis begon in het schilderachtige Port Barton, leidde me door de betoverende El Nido, Coron en Cebu, en eindigde op het surfers paradijs Siargao. Lees je mee?


Port Barton: Een Verborgen Juweel aan de Westkust

Port Barton, vaak over het hoofd gezien door de drukte van El Nido, is een ware ontdekking. Met de nog ongerepte stranden, helderblauwe wateren en vriendelijke lokale bevolking, is het de perfecte plek om je Filipijnse avontuur te beginnen. Wij verbleven even verderop op een privé strandje, hier werden wij met een bootje voor opgehaald en weer terug gebracht na 2 nachten hier te hebben geslapen. Dit was een geweldig rustige plek en achteraf een van onze mooiste verblijven qua uitzicht en rust. Maar met backpacken is het ook tijd om soms weer door te gaan. Port Barton hebben wij helaas zelf niet kunnen zien of beleven.


El Nido: Rotsachtig en een zee vol bootjes

Vanuit Port Barton reisde we naar El Nido, een plek die niet teleurstelt. Vanaf Port Barton kun je heel eenvoudig een 'shared van' regelen (ook online) waar je dan met 12/13 personen, 4 uur mee naar El Nido wordt gereden. We hebben onze ogen hier uitgekeken met het uitzicht, een baai vol met bootjes voor alle boattrips die je hier kunt doen. Je bent omringt hier met rotsen wat een hele toffe beleving meegeeft.

Wij hebben hier 1 boottrip gedaan, door een iet wat slechte voorbereiding van de reis konden we niet meer mee met de 4daagse trip die je naar Coron brengt. De 1 daagse boottrip was evengoed heel mooi, 3 hele mooie spots gezien en heerlijk kunnen snorkelen. Het dorpje zelf heeft veel te bieden en stikt van de backpackers. Wij zijn hier 3 nachtjes gebleven en hebben 1 dag een scooter gehuurd om zelf op avontuur te gaan. Hierdoor zijn wij op een heel afgelegen stukje niemandsland strand gekomen. GE-WEL-DIG uitzicht!


Coron: Een Duik in de oceaan

Per ferry vervolgde wij onze reis naar Coron, deze overtocht duurt zo'n 5 á 6 uur, een stad doordrenkt van geschiedenis met zijn Japanse scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Mijn vriend heeft hier een duik gedaan en heeft op twee van deze scheepswrakken gedoken, deze dag was ik heerlijk mee op de boot en hebben we wilde dolfijnen gespot! Ook hier hadden wij een scooter gehuurd en hebben we het eiland verkent en weer een niemandlands strand gevonden! We bleken achteraf beter de andere kant van het eiland te verkennen, maar ach, zo doende leert men!


Cebu: Walvishaaien in Oslob en Voshaaien in Malapascua

Een vlucht van 1,5 uur bracht ons naar Cebu City, een redelijk lang eiland. Oslob is 3,5 uur met de taxi naar het zuiden, of 5 uur met de local bus (wij raden de bus aan, veel goedkoper en rustiger voor je hart).

In Oslob zelf is niet heel veel te beleven, even verder naar het zuiden kun je zwemmen met walvishaaien! Dit was echt een magische ervaring om deze enorme beesten zo dichtbij te kunnen zien. Wij raden dit alleen niet aan om dit hier te doen. Na deze ervaring vertrokken wij naar het eiland Malapascua wat met een bootje te bereiken is van het noordelijke puntje van Cebu Island, wat ook wederom 5 uur met de local bus is! Hier heeft mijn vriend gedoken met voshaaien, een zeldzame en magische ervaring voor duikliefhebbers. Er is ook een beschermde baai, waar je voor een kleine fee kunt snorkelen met baby blacktipsharks. Op dit heerlijke autovrije eiland hebben wij 6 nachten gezeten en hebben we even kunnen ontspannen van al het doorreizen en ons klaar te maken voor de laatste bestemming van onze reis.


Siargao: Surfmekka en palmbomen

De rondreis door de Filipijnen bereikte zijn hoogtepunt op het prachtige Siargao, het surfmekka van het land of zoals ze zeggen het kleine en rustige Bali. November-December-Januari is hier regenseizoen, zoals ik al eerder benoemde hadden we niet de beste voorbereiding en hadden we hier niet op in gespeeld. Des al niet te min, dit eiland is heerlijk. Overal waar je kijkt staan palmbomen. Hier bruist het van de digitalnomad eettentjes en koffietentjes wat het allemaal net iets makkelijker maakt. Onze laatste 5 dagen van de vakantie hebben we hier heerlijk genoten, zelfs in de regen! Maar aan alles komt een eind en hadden we een lange reis naar huis voor de boeg van 48uur met alle overlays opgeteld.


Conclusie: Een Reis om Nooit te Vergeten

De Filipijnen heeft ons hart gestolen met het adembenemende uitzicht. Van Port Barton tot Siargao, elke bestemming bood unieke ervaringen en herinneringen die een leven lang meegaan. Als je op zoek bent naar een diverse en betoverende reisbestemming, is de Filipijnen de perfecte keuze. Tot ziens, Filipijnen - tot de volgende keer!